Toeristenbelasting

Als u een plek aanbiedt waar gasten tegen betaling kunnen overnachten, zoals een camping of hotel, betaalt u toeristenbelasting aan de gemeente. Dit bedrag mag worden doorberekend aan de gast in de kosten voor de overnachting.

Gaat u zelf kamperen of overnacht u in een hotel? Dan vindt u het bedrag van de toeristenbelasting terug op de factuur.

Aanmelden

Gaat u verhuren? Dan moet u zich aanmelden voor de toeristenbelasting. Dit kunt u verzorgen door het invullen en opsturen van het aanmeldingsformulier. Het is ook mogelijk de aanmelding digitaal te verzorgen.

Als u uw woning aan toeristen wilt verhuren, dient u zich ook aan te melden bij de gemeente Bergen.

Meer informatie hierover kunt u vinden via deze link (externe link) .

Nachtregister

Voor de berekening van de toeristenbelasting is de belastingplichtige/ondernemer verplicht een administratie bij te houden ten aanzien van het verblijf (dit is het aantal overnachtingen) van gasten. Het register (zie voorbeeld) moet tenminste de volgende klantgegevens bevatten:

  • naam en woonplaats
  • geboortedatum
  • datum van aankomst en datum van vertrek
  • het aantal overnachtingen ter zake waarvan belasting verschuldigd is.

Tarieven

Per persoon per overnachting, € 2,10 (kinderen tot 4 jaar zijn vrijgesteld voor de toeristenbelasting). Voor de berekeningswijze van toeristenbelasting bij campings wordt verwezen naar de Verordening toeristenbelasting 2023 (externe link) .

Aangifte

Na afloop van het kalenderjaar ontvangt u een aangiftebiljet. Dit aangiftebiljet vult u in en stuurt u met een kopie van het nachtverblijfregister weer op. De gemeente zal uw aangifte controleren en daarmee de hoogte van de aanslag toeristenbelasting vaststellen. Ook is het mogelijk om de aangifte digitaal te verzorgen.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de aanslag? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken.